Moje pekárna |
Pokud jsem pekla chleba kvašený droždím, tak jsem formu naplnila surovinami, pak si vybrala příslušný program na chleba a počkala tři a půl hodiny.
U kváskového chleba to tak rychle nejde a fáze kynutí nejde prodloužit na tak dlouhou dobu (5-8 hodin). Ale dá se to obejít.
Zde je můj postup:
- na program "backpulver" nechám 1-2 min prohnětat - tento program začne hned míchat, pak by pekl. Takže pozor, tu minutku je třeba vyčkat a program ukončit. Zapomnětlivost by byla potrestána. Tento bod je možné klidně vynechat, dělám to proto, aby se mouka namočila, pak se to bude líp hnětat.
- pak volím "schnell+teig", který se hodí např. na pizzu. Pekárna 15min jen lehoučce temperuje, aby se srovnala teplota surovin, pak 15 min hněte a zbývajících 15min nechá těsto kynout. Ukončuji program po fázi kynutí nebo pokračuji třebas i hodinu po ukončení, jak mám zrovna čas.
- namočenou rukou vyndám z těsta hnětací háky, aby se tam zbytečně nepekly a pak v hotovém chlebu nedělaly po vyndání velké díry. Těsto urovnám.
- nastavím uživatelský program, ve kterém mám nachystanou jen hodinovou fázi pečení (delší doba bohužel není možná) a nastavím tam "odklad" na 6-9 hodin (po tuto dobu bude chleba kynout), záleží na teplotě v místnosti.
- hotový chleba vyklopím na mřížku.
Počáteční promíchání |
Už to bude skoro nakynuté. Pekárna je otevřená jen kvůli focení. |
Háky po ukončení hnětání vyndávám, takže v chlebu jsou jen tyto dvě dírky. |
Chleba chladne na mřížce a za 3hod se může krájet, nejlépe kráječem. |
Pekárna zvládne až 1800g chleba, ale já dělám necelé kilo. Nechce se mi totiž přepočítávat recept. Používám ten, který jsem uvedla u svého dřívějšího článku o chlebu - zde.
Pečení v pekárně vs. pečení v troubě
Výhody pekárny
- odpadne ruční hnětání
- nemusím to pečení hlídat
- bloček se dobře krájí kráječem
- citelně nižší spotřeba elektrické energie
- tradiční tvar chleba
- správnější pečení (zpočátku velmi vysoká teplota, pak dopékat) - ovlivní to velmi příznivě strukturu chleba
Pekárna se může zdát poměrně nákladnou investicí a zbytečným krámem, který zabírá místo, ale záleží na konkrétní domácnosti a její spotřebě dobrého chleba, dále na možnosti nákupu kvalitního chleba atd.
Já už bych bez pekárny být nechtěla. Pečení vlastního žitno-pšeničného kváskového chleba je užitečné i v tom, že chutná, a proto se sní více chleba než bílého pečiva.
Skvělé! Mám ji taky, chtělo by to novou formu, protože tahle už lepí a chleba se z ní špatně vyndává, jinak na ni ale nedám dopustit.
OdpovědětVymazat