Moc jsem ho v poslední době nepoužívala, protože jsem ztratila recept na těsto. Ono totiž každé nevyhovuje. Tak jsem pátrala na internetu a zkoušela.
Toto je varianta lineckého těsta, je dost mastné a do lisu se hodí.
Suroviny:
3 žloutky
250 g Zlaté Hané nebo Hery (máslo by asi bylo nejlepší)
100 g moučkového cukru
350 g hladké mouky
Změklou Zlatou Hanou, cukr a žloutky šleháme do pěny, pak vmícháme mouku. Dělala jsem opět pomocí ručního šlehače ve vyšším hrnku.
Těsto dáme do lisu a děláme sušenky. Pečeme při 180 stupních. Můžeme dozdobit marmeládou nebo čokoládou.
kovovou verzi, která sice nevypadá tak festovně, jako tahle stará, ale možná to není až tak špatné.
Určitě si ještě nějaký nový druh těsta vyzkouším, abych jednou tento lis předala i s vhodnými recepty. Třeba to hodím i sem na blog.
Těsto dáme do lisu a děláme sušenky. Pečeme při 180 stupních. Můžeme dozdobit marmeládou nebo čokoládou.
V sedmdesátých letech stál tento lis 120Kč, což byly tehdy pěkné peníze. |
Plech s nepřilnavou úpravou je dobrý, pečicí papír nedoporučuji. Plech musí být studený, jinak se těsto nechytí. U tohoto těsta ale stačí i obyčejný smaltovaný povrch, mastit se nemusí. |
Je potřeba vědět, jestli těsto trochu naskočí a dílečky se propojí. |
Lis se musí tisknout k plechu a držet kolmo. |
kovovou verzi, která sice nevypadá tak festovně, jako tahle stará, ale možná to není až tak špatné.
Určitě si ještě nějaký nový druh těsta vyzkouším, abych jednou tento lis předala i s vhodnými recepty. Třeba to hodím i sem na blog.
Žádné komentáře:
Okomentovat