Ptáčci - skřivánci - soroki
Na internetu jsem našla více zdrojů, jak udělat z jednoduchého uzlu kynutého těsta takové malé ptáčky. Vybrala jsem si ruský zdroj Жаворонки из постного теста (Skřivánci z postního těsta). Je to s anglickými titulky.Tito ptáčci se v Rusku pečou tradičně na Den sevastijských mučedníků(*více na konci článku). Protože je to v době Velikého postu, pečou se ptáčci z jednoduchého postního těsta. Ptáčci představují v pravoslavné tradici duše čtyřiceti mučedníků, které letí k Bohu.
Recept:
- 600 g hladké mouky
- 1 polévková lžíce cukru
- 1 čajová lžička soli
- instantní droždí - množství dle návodu na sáčku(nebo 30g čerstvých kvasnic)
- 250ml vlažné vody
- 80 ml rostlinného oleje (olivový, slunečnicový, řepkový)
Z poloviční dávky mi vyšlo 8 kousků. Kousek se dobře prohnětá, uválí oválek a nechá se pod utěrkou 10min odpočívat. |
Rozválí se na pramen delší než jídelní nůž, na koncích nechte spíš bakulky než špičky. |
Udělá se obyčejný uzel, konce musí vykukovat, jeden konec je hlavička, druhý je ocásek. Posadí se takto, protože pak nejlíp sedí a překřížení připomene složená křidélka. |
Na hlavičce se vymodeluje špička, která po rozstřhnutí nůžkami připomíná zobáček. Ocásek se zplacatí rukou nebo lžičkou a 3-4x nastřihne. Do hlavičky se špejlí píchnou důlky a vloží zrnko pepře. |
Moji první ptáčci. Může se jim říkat skřivánci, holoubci, kuřátka...:-) |
*************************************************************************
Tak a teď ty pletýnky. Zaujal mě především způsob zaplétání, který jsem dosud neznala.
Domácí pletýnky
Recept:- 450 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 380 ml mléka
- 90 g rozpuštěného tuku - nejlepší je směs másla a sádla
- 2 vejce
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce cukru nebo medu (kvůli nastartování kvasnic)
- 1 kostka droždí (cca 40 g)
Pletýnky necháme 20-30min kynout na plechu, pak se potřou vajíčkem nebo aspoň mlékem a posypou mákem, sezamem, kmínem se solí... |
Pečou se při 170-180°C asi 20min, nutno vyzkoušet dle trouby |
Einstrangzopf
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Kdo byli sevastijští mučedníci? Bylo to 40 mučedníků, kappadockých křesťanských vojáků římské legie Fulminata, kteří odmítli zříct se křesťanství. Stalo se to v Malé Asii v tehdejší provincii Armenia Minor (dnes střední Turecko) 9.března roku 320 n.l. Město se jmenovalo Sebasteia(Sebaste), dnes turecky Sivas. Město leží v nadmořské výšce přes 1200m, zimy jsou tam kruté, jezer je poblíž několik. Celý příběh zde nebo zde (v italštině).
Ruská tradice pečení ptáčků pochází ještě z pohanských časů, kdy se slavila jarní rovnodennost a příchod jara. K tomuto datu se očekával i přílet skřivanů z teplejších krajin. Ptáčci z těsta byli vystavováni na okna, děti je nosily napíchnuté na větvičkách na nejvyšší kopec a různými říkankami vítaly jaro.
Pravoslavná církev pečení ptáčků nezakazovala, ale vztáhla je k oslavě čtyřiceti sevastijských mučedníků, jejichž svátek 22.3. (dle pravoslavného kalendáře 9.3.) je v Rusku jeden z nejvýznamnějších a nejtradičnějších. V západní církvi je to 9.3., později přeloženo na 10.3., podle gregoriánského(současného) kalendáře.
Pokud vám nesedí mučednická smrt mrazem a období rovnodennosti, tak nutno podotknout, že to bylo v horské oblasti a že 9. březen se dnu rovnodennosti "přiblížil" až po staletích (známá chyba juliánského/pravoslavného kalendáře). Vypadá to tak, že pohanský zvyk pečení ptáčků se na Rusi změnil v křesťanský zhruba před 300 lety, což se mi zdá docela pravděpodobné.
Sorok znamená rusky 40, proto se ptáčkům říká také soroki. (zdroj: pravoslavný časopis Foma)
Žádné komentáře:
Okomentovat