3. ledna 2018

Máslové sušenky Petit beurre

Tyto sušenky zná snad každý, ale asi málokdo jedl francouzký originál, já tedy ne. Ve městě Nantes vznikla již v 19.století velká továrna na sušenky Petit Beurre L.U. Těžko říct, jestli majitel tento recept vynalezl nebo nějaký starší tradiční recept poupravil, dodal sušenkám originální tvar a zvládnul komerčně úspěšnou velkovýrobu.
File:Petit Beurre LU.JPG
Vzhled originálních nanteských sušenek
Sušenky jsou rozšířené a oblíbené po celé Evropě, design se pochopitelně liší.
V rámci svých kuchyňských pokusů jsem se do nich dala taky. Smůla je, že máslo, které je pro takové sušenky naprosto zásadní ingrediencí, v současnosti silně podražilo. Zbaběle jsem nahradila polovinu másla Herou, protože co kdyby .....
Receptů je všude habaděj, ale který je ten dobrý? Jo, to se musí vyzkoušet.
Já jsem pro svůj první pokus zvolila tento zdroj
http://www.750g.com/petits-beurre-cest-moi-qui-les-ai-fait-r66429.htm

Recept:

  • 500g mouky hladké 00
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2g soli (prostě špetka)
  • 125 ml vody
  • 200g krystalového nebo třtinového cukru
  • 200g másla

Postup

  1. V hrnci svařit vodu, cukr (i vanilkový), sůl a máslo. Jakmile se máslo rozpustí, dát mimo plotýnku a nechat asi 20min chladnout.
  2. Do mísy prosít mouku smíchanou s práškem do pečiva a vlít schladlou cukromáslovou tekutinu.Vypracovat vláčné těsto. Já jsem to udělala naopak. Svařovala jsem ve vyšším úzkém hrnci. Pak jsem použila ruční šlehač  (zpočátku na nižší rychlost) a po lžících přidávala mouku za neustálého šlehání, dokud to šlehač utáhnul.
  3. Nejméně tři hodiny nechat těsto odpočívat v chladnu zabalené do ptravinářské folie. Nenechte se zmást tím, že je málo tuhé, mouka pojme část tekutiny a těsto bude akorát. Podsypat moukou se dá vždycky.
  4. Těsto rozdělte na menší části (třeba na tři), rozválejte, vykrojte sušenky a dejte na plech s nepřilnavým povrchem nebo raději na pečicí papír.
  5. Předehřejte troubu na  180°C.
  6. Pečte zhruba 12 min až okraje začnou růžovět. Přendejte na jiný plech nebo mřížku, plech ještě chvíli peče.
Ta vykrajovátka jsem koupila asi v Tescomě, ale je jedno, čím se to vykrojí:-)
V Orionu zase měli písmenkovou sadu, používám ji na marcipánové jmenovky u perníčků, to se líbí vnoučatům. Na každém konci lišty bylo jedno slovo.
Veselé Vánoce - moc písmen"E", tak jsem to poslední musela vypůjčovat od "souseda". Vidlička - východisko z nouze.
"Vánoční" sušenky jsou na světě.

 Závěrem: Nedopadlo to úplně špatně, příště se snad vyvaruji chyb.
Lepší by bylo samozřejmě použít jen máslo. Dají se použít nějaké příchutě, třeba skořice.
Zásadní věc je - dopéct do růžova, ale nespálit. Pak jsou správně sušenkově křupavé. Jeden plech jsem vytáhla moc bledý, tak jsem to dala po ochutnání dopékat, není to ale ono. Sušenky pak byly jaksi tvrdé, tak jsem je máčela do čaje, to šlo. Přece to nevyhodím.
Určitě se k těmto sušenkám vrátím, malí pekaři budou jistě rádi skládat slova a tisknout svoje textíky na sušenky.

1 komentář:

  1. Upravila jsem dodatečně pár překlepů a z prosincového článku je hned lednový.

    OdpovědětVymazat