12. května 2018

Louhované preclíky neboli Laugenbrezeln

Zvu vás k malé exkurzi do bavorské, resp. švábské kuchyně. Je to pochutnání hlavně pro pivaře. Louhované pečivo se dá zakoupit např. v Kauflandu. Moje preclíky byly srovnatelné, hlavně byly úplně čerstvé, což je u kynutého pečiva skoro zásadní.
Louhované - to znamená, že jsou před pečením namáčeny v louhu sodném. I když se prý dá čistý potravinářský louh zakoupit v lékárnách, moc bych na to nespoléhala a z hlediska bezpečnosti práce bych si s tím radši nezahrávala. Za přítomnosti dětí už vůbec ne. Dá se použít i jedlá soda bicarbona (NaHCO3), ale je to moc slabá zásada. Silnější zásaditost se získá jejím tepelným rozkladem. Stane se z ní uhličitan sodný (Na2CO3) neboli soda na praní, ovšem potravinářské kvality. Zásaditost je vyšší než u jedlé sody a není nebezpečná jako louh sodný.


Na plech vyložený alobalem jsem nasypala 100g jedlé sody a pekla v předehřáté troubě  na 120-130 stupňů po dobu 60 min . Dá se připravit předem, ale musí se neprodyšně uzavřít, aby nenavlhla, Jinak máme zpátky sodu bicarbonu.
Připravíme si kynuté těsto např. z těchto surovin:
  • 200 g (ml) vody (dá se použít i mléko nebo napůl pivo+voda)
  • 50 g měkkého sádla (nebo polovinu jiného tuku jako máslo, Hera apod.)
  • lžička cukru
  • 1- 1,5 lžičky soli
  • 400 g hladké mouky (možno dát až polovinu polohrubé výběrové)
  • 20 g droždí     

Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejných kousků. Každý kousek těsta rozválíme na obdélník, ten srolujeme a spoj seštípáme.

Vzniklý váleček rozválíme na 50-60 cm dlouhý váleček, který se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujeme preclík.
Preclíky necháme pod utěrkou asi 15min kynout.
Do kastrolu jsem dala asi 3/4-1 litr vody, přivedla k varu, pak vhodila 100g pečené sody. Do vřící vody jsem vložila preclíky, počítala do deseti, obrátila a opět počítala do deseti. Vyndávají se děrovanou naběračkou, nejlépe tou velkou plochou na sbírání pěny.
Troubu si předehřejeme na 250 °C, plech vyložíme pečícím papírem. Ovařené preclíky se potřou žloutkem a posypou hrubou solí. Ostrým nožem nebo žiletkou se nařezávají na "bříšku" - té nejtlustší středové části. Peče se 15-20min, nutno hlídat.

Povrch je jakoby glazovaný, má mírně nahořklou chuť. K pivu jsou vynikající, namazané máslem a medem dobré nejsou.
Tak zas někdy si je udělám s dobrou klobáskou a pivem, ani nemusím jezdit do Německa na Oktoberfest.

Žádné komentáře:

Okomentovat