Zvu vás k malé exkurzi do bavorské, resp. švábské kuchyně. Je to pochutnání hlavně
pro pivaře. Louhované pečivo se dá zakoupit např. v Kauflandu. Moje preclíky byly srovnatelné, hlavně byly úplně čerstvé, což je u kynutého pečiva skoro zásadní.
Louhované - to znamená, že jsou před pečením namáčeny v louhu sodném. I když se prý dá čistý potravinářský louh zakoupit v lékárnách, moc bych na to nespoléhala a z hlediska bezpečnosti práce bych si s tím radši nezahrávala. Za přítomnosti dětí už vůbec ne. Dá se použít i jedlá soda bicarbona (NaHCO
3), ale je to moc slabá zásada. Silnější zásaditost se získá jejím tepelným rozkladem. Stane se z ní uhličitan sodný (Na
2CO
3) neboli soda na praní,
ovšem potravinářské kvality. Zásaditost je vyšší než u jedlé sody a není nebezpečná jako louh sodný.
|
Na plech vyložený alobalem jsem nasypala 100g jedlé sody a pekla v předehřáté troubě na 120-130 stupňů po dobu 60 min . Dá se připravit předem, ale musí se neprodyšně uzavřít, aby nenavlhla, Jinak máme zpátky sodu bicarbonu. |
Připravíme si kynuté těsto např. z těchto surovin:
- 200 g (ml) vody (dá se použít i mléko nebo napůl pivo+voda)
- 50 g měkkého sádla (nebo polovinu jiného tuku jako máslo, Hera apod.)
- lžička cukru
- 1- 1,5 lžičky soli
- 400 g hladké mouky (možno dát až polovinu polohrubé výběrové)
- 20 g droždí
|
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejných kousků.
Každý kousek těsta rozválíme na obdélník, ten srolujeme a spoj
seštípáme. |
|
Vzniklý váleček rozválíme na 50-60 cm dlouhý váleček, který
se směrem ke koncům ztenčuje a vytvarujeme preclík. |
Preclíky necháme pod utěrkou asi 15min kynout.
|
Do kastrolu jsem dala asi 3/4-1 litr vody, přivedla k varu, pak vhodila 100g pečené sody. Do vřící vody jsem vložila preclíky, počítala do deseti, obrátila a opět počítala do deseti. Vyndávají se děrovanou naběračkou, nejlépe tou velkou plochou na sbírání pěny. |
Troubu si předehřejeme na 250 °C, plech vyložíme pečícím
papírem. Ovařené preclíky se potřou žloutkem a posypou hrubou solí. Ostrým nožem nebo žiletkou se nařezávají na "bříšku" - té nejtlustší středové části. Peče se 15-20min, nutno hlídat.
|
Povrch je jakoby glazovaný, má mírně nahořklou chuť. K pivu jsou vynikající, namazané máslem a medem dobré nejsou. |
Tak zas někdy si je udělám s dobrou klobáskou a pivem, ani nemusím jezdit do Německa na Oktoberfest.
Žádné komentáře:
Okomentovat