21. dubna 2018

Špaldovo-ječné sušenky

Před časem jsem neodolala a zakoupila v Tescomě razítka na sušenky. Byl k tomu přiložen recept, ale vyšly mi jakési natvrdlé sušenky, které jsem musela namáčet do čaje. Razítka zůstala nevyužívána.
Pak jsem narazila na jiné recepty a jejich syntézou jsem stvořila následující.

Ingredience
  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g ječné mouky 
  • 100 g másla
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 čaj. lžička přášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • 1 čaj. lžička skořice (volitelné)
  • 3 polévkové lžíce tekutého medu
Po vypracování zabalit do mikrotenu a nechat 1-3 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Pokud připravujete těsto na později, tak uložit v chladu.
Peče se při 180°C po dobu 10-12 min na pečicím papíře.Přemisťujte aspoň trochu zchladlé, jsou pak pevnější.
Takhle vypadají všechny, hlavně jsou moc dobré,
Tyto sušenky je možné považovat za diabetické, i když pro diabetiky bych dala jen 2 lžíce medu.
Hodí se i pro děti od 6 měsíců, ale použila bych jen špaldovou necelozrnnou. Ječnou necelozrnnou asi neseženete. Pro děti od 3 let se už dají používat i celozrnné mouky.
Ječná mouka zajišťuje křehkost a nasládlou chuť. Doporučuji použít teplý tekutý med, dobře to lepí. Stačí odměřit si i zcukernatělý med do malé skleničky a rozehřát ve vodní lázni. Hrudky by se totiž v těstě "nerozešly" a dělaly by při pečení paseku.
Trochu problém může být válení těsta. Poněkud lepí a má tendenci se trhat. Já používám silikonovou podložku a silikonový váleček, takže to docela jde. Pokud by to na dřevě nešlo, tak stačí udělat kuličky a rozplácnout paličkou na maso. Sušenky by neměly být moc vysoké. Já je dělám 4mm a razítkem se ten prostředek ještě sníží.
Tyto sušenky jsem zařadila do svého "zlatého" fondu. Úspěch tam zaručují především ty speciální mouky.
Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat