Tady je jedna moje oblíbená odrůda. |
Nejraději mám třešně syrové, sním jich za sezonu nejméně kbelík a ne jeden.
Zavařené je sice jím, ale obešla bych se bez nich. Připadají mi mdlé. Podělím se s vámi o jeden ze svých nejnovějších receptů. Bylo tu zadání: zavař třešně, ale ať tam je co nejmíň cukru. Nastalo velké googlování. Podařilo se - třešně v soli. Prý se to tak dříve při nedostatku cukru běžně dělalo.
Není to taková hloupost, jak si možná myslíte. Sůl konzervuje a zároveň zvýrazňuje chutě. Návod jsem přečetla nedbale, mělo se to dělat s vypeckovanými třešněmi. Já zavařila celé. Vydrží nejméně rok!
Postup:
Omyté a pečlivě přebrané třešně se dají do sklenic a do každé se navrch nasype trochu soli, tak na začátek kávové lžičky. Já dávám co největší špetku, co se vejde mezi palec a ukazovák:-)
Dala jsem sůl na tuto plastovou lžičku, na nerezové to bylo špatně vidět. |
Pokud víčko dobře drží a plody byly zdravé, tak by se neměl zkazit obsah ani jedné sklenice. Mně se to minule podařilo. Třešně skoro nemají slanou chuť, jsou příjemně sladké. Pro diabetiky ideální. Měly by se použít masitější odrůdy, např. chrupky. Dají se pak i vypeckovat a použít na ovocný koláč.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat