26. listopadu 2017

Květina - kynutá buchta

Občas dělám tuto buchtu, vypadá efektně a přitom to není nic složitého.

Recept na těsto:
  • 500 g hladká mouka 00
  • 70 g voda 
  • 6 g sušené droždí
  • 180 g plnotučné mléko
  • 10 g slad
  • 60 g cukr
  • 2ks vejce
  • 60g máslo
Poznámka: Místo sušeného droždí lze použít 20g čerstvého, vodu nahrazuji mlékem, slad je kvůli chuti (lze vynechat nebo dát lžičku medu), místo másla lze použít např. Heru nebo jiný podobný tuk, přidávám i špetičku soli.
Jako náplň jsem zde použila Nutellu (jen tenký nátěr) a tvaroh rovnou z krabičky. Hodí se třeba i ořechová nádivka nebo maková, zkrátka něco jemného.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, zde vidíte už jen zbylé dva. Každý díl vyválíme do kruhu.

Pomažeme a pak položíme další díl.
Když jsou všechny díly slepené, rozkrojíme ostrým nožem do kříže, ale střed vynecháme.

Každou čtvrtku rozdělíme na 4 dílky, takže jich bude celkem 16. Do každé ruky vezmeme jeden ze sousedních dílů a točíme je levý doleva, pravý doprava o 360° a pak ještě o 90° a spojíme obvodové úseky obou dílů.

Vznikne takovýto "květ" o osmi částech. Potřeme vajíčkem nebo bílkem a pečeme při 180°C(statické teplo, pro horkovzdušný režim o 20°C méně) nejméně 30 minut.
Hotová buchta. Byla na celou šířku plechu, takže se na normální mělký talíř nevejde, musí být na tácu.
S nutelou a tvarohem to není nic moc, s ořechovou nádivkou to je dobrota na úrovni kynuté bábovky s ořechy. Myslím, že i o Vánocích tato buchta najde u nás svoje uplatnění.
Recept na těsto jsem  převzala (a vyzkoušela) z italského zdroje


Klidně použijte svoje oblíbené kynuté těsto, výsledek bude zřejmě obdobný.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat