Občas dělávám tento rychlý zákusek. Tedy pokud mám v ledničce lístkové těsto v roličce na papíře. Dále jsou potřeba jen jablka, nejlepší jsou goldeny.
Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec, nakrájíme na plátky a na minutku hodíme do vroucí vody, pak zcedíme, necháme okapat, případně i osušíme. Rozhodně ty plátky musí být skoro suché, jinak to znesnadňuje práci.
|
Připravíme si muffinovou fomu - vymazat máslem a na dno trochu třtinového cukru. Bez toho to jde taky, protože lístkové těsto je dostatečně mastné a formy mívají nepřilnavou úpravu. Je to spíš kvůli chuti. |
|
Plát nakrájíme rádlem na proužky (asi 5cm široké). Můžeme pomazat meruňkovou marmeládou nebo přichutit skořicí nebo nechat jen tak. Dílky jablek naklademe k jednomu okraji, ten volný pak přehneme. Marmeláda ani šťáva z jablek tak nebudou vytékat na dno. |
|
Přehyb potřeme bílkem, aby růžička držela pohromadě. Od jedné strany začneme rolovat. Jsou potřeba obě ruce, takže jsem nemohla vyfotit. Jedna ruka roluje a druhá zabraňuje jablíčkům vyklouznout. |
|
S hotovou růžičkou hned do formičky. Z jednoho plátu těsta mi nevyšlo na 12 růžiček, tak jsem jeden pruh obětovala na jakési zaplácnutí volných 4 míst. Měla jsem už vysypáno cukrem, takže by se tam zbytečně přepaloval. Zavinuté růžičky se můžou před pečením potřít bílkem nebo třeba přes sítko pocukrovat. Ale není nutno. |
|
Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180°C po dobu 40-45minut. Vyndala jsem je po 30min a musela vracet, takže hlídat a radši počítat s těmi 40min. |
Zákusek je to kalorický, takže to pro návštěvu ke kafi či čaji bohatě postačí.
Tyto zákusky jsem nikde v reálu "nepotkala" ani nevymyslela, je to následek prošťourávání mého oblíbeného italského webu.
Přeji dobrou chuť, na tomto se opravdu snad nic nedá pokazit.
Žádné komentáře:
Okomentovat