24. listopadu 2017

Růžičky z listového těsta s jablky

 Občas dělávám tento rychlý zákusek. Tedy pokud mám v ledničce lístkové těsto v roličce na papíře. Dále jsou potřeba jen jablka, nejlepší jsou goldeny.

Postup:
Jablka oloupeme, odstraníme jádřinec, nakrájíme na plátky a na minutku hodíme do vroucí vody, pak zcedíme, necháme okapat, případně i osušíme. Rozhodně ty plátky musí být skoro suché, jinak to znesnadňuje práci.
Připravíme si muffinovou fomu - vymazat máslem a na dno trochu třtinového cukru. Bez toho to jde taky, protože lístkové těsto je dostatečně mastné a formy mívají nepřilnavou úpravu. Je to spíš kvůli chuti.
Plát nakrájíme rádlem na proužky (asi 5cm široké). Můžeme pomazat meruňkovou marmeládou nebo přichutit skořicí nebo nechat jen tak. Dílky jablek naklademe k jednomu okraji, ten volný pak přehneme. Marmeláda ani šťáva z jablek tak nebudou vytékat na dno.

Přehyb potřeme bílkem, aby růžička držela pohromadě. Od jedné strany začneme rolovat. Jsou potřeba obě ruce, takže jsem nemohla vyfotit. Jedna ruka roluje a druhá zabraňuje jablíčkům vyklouznout.
S hotovou růžičkou hned do formičky. Z jednoho plátu těsta mi nevyšlo na 12 růžiček, tak jsem jeden pruh obětovala na jakési zaplácnutí volných 4 míst. Měla jsem už vysypáno cukrem, takže by se tam zbytečně přepaloval. Zavinuté růžičky se můžou před pečením potřít bílkem nebo třeba přes sítko pocukrovat. Ale není nutno.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170-180°C po dobu 40-45minut. Vyndala jsem je po 30min a musela vracet, takže hlídat a radši počítat s těmi 40min.
Zákusek je to kalorický, takže to pro návštěvu ke kafi či čaji bohatě postačí.
Tyto zákusky jsem nikde v reálu "nepotkala" ani nevymyslela, je to následek prošťourávání mého oblíbeného italského webu.


Přeji dobrou chuť, na tomto se opravdu snad nic nedá pokazit.



Žádné komentáře:

Okomentovat