15. února 2018

Chala aneb nakouknutí do židovské kuchyně

Poslední dobou zkouším všelijaké vánočkové i jiné pletení. Nejlíp mi v tom pomáhají videa na YouTube. Mimojiné jsem narazila na velmi zajímavé ukázky z židovské kuchyně. Zvědavost mi nedala, a tak jsem se podívala na nějaké články, kde byly i recepty.
Chala je něco jako naše vánočka, ale méně slazená. Pokud je určena jako příloha k masu, nesmí se podle pravidel košer kuchyně zadělávat mlékem. Jako tuk se používá olej, nejčastěji slunečnicový.
Receptů je všude dost, já jsem se inspirovala zde.

Recept je v "hrníčkové" variantě. Je tam zvlášť rozepsáno zadělávání na kvásek z instantního droždí. Já jsem použila čerstvé kvasnice, ingredience sečetla a těsto nechala vypracovat v domácí pekárně.

Suroviny:
  •  1 hrnek vlažné vody
  • 1/2 hrnku oleje (slunečnicového)
  • 1/4 hrnku cukru (krystal, krupice nebo třtinový)
  • 2 čajové lžičky soli (dala jsem jednu a stačilo to)
  • 2 vajíčka
  • 4 hrnky mouky (dala jsem víc než půlku hladké, zbytek polohrubé)
  • sáček instantních kvasnic (7g) nebo 30g (3/4kostky) čerstvých
  • mák nebo sezam na případné posypání
  • rozšlehané vajíčko na pomazání
Cukr a sůl je lepší rozpustit ve vodě. Pokud je těsto lepivé nebo řidší, tak se po vyndání z pekárny ručně zapracuje potřebné množství mouky  a nechá kynout v misce, přikryté utěrkou. Hrnek jsem použila klasický snídaňový (1/4l), mouky bylo 1/2kg .
Z ukázek jsem pochopila, že delší kynutí těsta je žádoucí, tak jsem dala na pekárně program "těsto", ale v té delší základní variantě. Pokud se dělá ručně, tak těsto nechte kynout nejmíň hodinu, pak se mírně "přeloží" a ještě 20-30min nechá kynout.
Těsto jsem rozdělila na dvě části. Po upletení se výtvory opět nechají 20-30min kynout, pomažou se vajíčkem, případně posypou a v předehřáte troubě (180°C) pečou 35-40min.

Pletla jsem ze 4 pramenů. Právě jsem prohodila prameny na druhé a čtvrté pozici a budou se prohazovat ty na první a třetí(označeno lžičkami). Krajní pramen jde při křížení vždy vrchem. A tak pořád dokola. Vznikne tak prostorový pletenec.

Osm pramenů jsem poskládala jako strukturu tkaniny. Pak jsem každý spodní pramen přehodila přes souseda a nějak pokračovala v proplétání, konce se zastrčily dospod.

Po vykynutí. Není to moc úhledné, ale nechtělo se mi jít k počítači a znovu se pořádně podívat na video.
Když jsem ten dlouhý kus dala na plech našikmo, vešel se i ten kulatý kousek.
Bylo to dost dobré, nepřeslazené, lehké a nadýchané. Mohlo by se hodit v případě, že mléko došlo nebo je na něj někdo alergický. Vůbec nevadilo, že byl použit olej, dokonce se mi to zdálo lepší než nějaký levný tuk.



Žádné komentáře:

Okomentovat