Chala je něco jako naše vánočka, ale méně slazená. Pokud je určena jako příloha k masu, nesmí se podle pravidel košer kuchyně zadělávat mlékem. Jako tuk se používá olej, nejčastěji slunečnicový.
Receptů je všude dost, já jsem se inspirovala zde.
Recept je v "hrníčkové" variantě. Je tam zvlášť rozepsáno zadělávání na kvásek z instantního droždí. Já jsem použila čerstvé kvasnice, ingredience sečetla a těsto nechala vypracovat v domácí pekárně.
Suroviny:
- 1 hrnek vlažné vody
- 1/2 hrnku oleje (slunečnicového)
- 1/4 hrnku cukru (krystal, krupice nebo třtinový)
- 2 čajové lžičky soli (dala jsem jednu a stačilo to)
- 2 vajíčka
- 4 hrnky mouky (dala jsem víc než půlku hladké, zbytek polohrubé)
- sáček instantních kvasnic (7g) nebo 30g (3/4kostky) čerstvých
- mák nebo sezam na případné posypání
- rozšlehané vajíčko na pomazání
Z ukázek jsem pochopila, že delší kynutí těsta je žádoucí, tak jsem dala na pekárně program "těsto", ale v té delší základní variantě. Pokud se dělá ručně, tak těsto nechte kynout nejmíň hodinu, pak se mírně "přeloží" a ještě 20-30min nechá kynout.
Těsto jsem rozdělila na dvě části. Po upletení se výtvory opět nechají 20-30min kynout, pomažou se vajíčkem, případně posypou a v předehřáte troubě (180°C) pečou 35-40min.
Osm pramenů jsem poskládala jako strukturu tkaniny. Pak jsem každý spodní pramen přehodila přes souseda a nějak pokračovala v proplétání, konce se zastrčily dospod. |
Po vykynutí. Není to moc úhledné, ale nechtělo se mi jít k počítači a znovu se pořádně podívat na video. |
Když jsem ten dlouhý kus dala na plech našikmo, vešel se i ten kulatý kousek. |
Žádné komentáře:
Okomentovat