Vídeňské uzly
Recept a postup jsem vzala z těchto zajímavých stránek
Těsto mi vyhovovalo chuťově, je nepřeslazené, ale musela jsem přidat tekutinu, asi to závisí na mouce.
Recept:
- 500g hladké mouky (aspoň část by mohla být typu 00, nemusí být ale Extra)
- 60g změklého másla
- 50g cukru
- 5g soli (půl čajové lžičky)
- 40g čerstvých kvasnic
- 1 vejce
- 180ml plnotučného mléka (stačí i obyčejné, ale radši dejte 230ml nebo uberte mouky)
- vajíčko na pomazání
Postup zpracování těsta je obvyklý, já jsem ho dělala v domácí pekárně, máslo, sůl a cukr jsem rozpustila v části mléka, kvasnice nechala vzejít v hrnečku s trochou mléka, cukru a mouky, pak jsem dala do pekárny všechny tekuté složky a spustila.
|
Těsto jsem rozdělila na 10 stejných dílů. Každý ten dílek pak na dva a vyválela asi 20 cm. |
|
Dají se křížem a jedno rameno spodního pramenu se přehodí na druhou stranu. A hned se překříží. |
|
Začne se plést jako ze čtyř pramenů. Vzniklá houstička se otočí naruby a sroluje tak, že se oba konce setkají a sežužlí. Toto spojení je pak na rubu housky. Už když se to drží v ruce, tak to člověku napoví, jak housku dodělat, aby vypadala jako ty dole. |
|
Hotové uzlíky se potřou vajíčkem a nechají kynout zhruba takovou dobu, co trochu obeschne nátěr. Pak se znovu potřou a dají do trouby. |
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů zhruba 15-20min.
|
Hotové uzlíky. Mohou se třeba posypat mákem nebo sezamovými semínky. |
Z půl kila mouky to vyjde na dva takové uzly - bochánky.
Velikonoční mazance jsem tentokrát dělala právě takovéto - pletené.
|
Z houstičky se po přidání hlavičky a dolních nožek stanou zajíci. |
Žádné komentáře:
Okomentovat